QR Code blog ini

QR Code

Sinergi

Photobucket

Fitrah Manusia

>> Tuesday, August 18, 2009


Tengahari tadi bila aku habis menerangkan hukum Bolye kepada pelajar-pelajar, datang seorang pelajar dan berkata... "sir (panggilan untuk cikgu lelaki-aku tak pernahdapat gelaran ni dari Queen Elezabeth), aku nanti kalo mau kahwin, mesti mau yang solehah. Kalau keluar pi kedai, pakai tudung. Tak kisah la dia tak kerja pun tak pa. Nanti dia boleh mengubah perangai saya yang bukan-bukan ni"

Aku hanya tersenyum dan teringat satu firman Allah

Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezeki yang mulia (surga).

(an-nur:26)

aku hairan kenapa dia tiba tiba datang dan cakap tentang hal nikah tiba-tiba ni #$%^&*. Sudah agak lama aku tidak diprovok dengan hal ini...N.I.K.A.H

bila aku terpandang wallpaper laptop aku tersedar...gambar ni rupa-rupanya.


mungkin itu la yang dinamakan fitrah manusia...kalo pernah tengok "Syurga Cinta" dalam awal awal cerita tu ada diselitkan sedikit bab ini...

tak kira macam mana buruk atau play-boy pun perangai sorang lelaki tu...dalam hati kecil mesti ada keinginan untuk memiliki seorang wanita yang alim disisi.
fitrah manusia.

aku cuma nak ingatkan supaya jangan hanya berkeinginan...persiapkan diri..caranya
jadi la lelaki yang baik...Allah telah janjikan seorang wanita yang baik.

yakin la dengan janji Allah.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

bebas diulang cetak. Powered by Blogger.

About This Blog

blog ini adalah hasil cetusan pendapat dan titipan ikhlas seorang insan kerdil di celah umat

sebarang pertanyaan boleh di emailkan ke ismiabudzar[at]gmail[dot]com

Flag Counter

free counters

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP