QR Code blog ini

QR Code

Sinergi

Photobucket

Tips Ziarah Orang Sakit

>> Wednesday, March 10, 2010

Kali ni saya nak cerita bab ziarah orang sakit…

Hari Sabtu lepas saya pegi Hospital Likas, melawat Mirul, anak Kak As…cikgu kat SMK Pengiran Omar 2, Sipitang. Mirul baru lepas pembedahan buang appendix. Kak As pun hairan Mirul ni makan pun memilih, tapi boleh kena appendix jugak. Hana tu ye jugak…semua dia makan..Saya ketawa besar dalam wad tu dengar statement Kak As dan teringatkan Hana yang comel. Kak As menambah lagi “ Mungkin sebab doctor kata budak lelaki, lepas makan tak duduk diam…mesti nak belari, melompat sebab tu la makanan tu masuk dalam appendix”. Saya mengangguk tanda faham. Spontan mata saya tepat memandang kearah Mirul dia atas katil. Sibuk menekan mouse laptop mama dia. “Tengok la tu sakit-sakit pun sempat lagi layan Facebook!”. Saya tersenyum…”Hilangkan bosan kak”. Selamba saya membalas.

Berbual dengan Kak As memang seronok…banyak perkara yang akan timbul. Family-Day SMPO2, pindah rumah kat Papar, cikgu baru SMPO2, lecturer spps, sambung Master, pengalaman Kak As buat degree…banyak la memang. Hal ini normal untuk Sanguine Populer (masih ingat tentang personality plus??). Mirul tidak menyampuk, mungkin terus tenggelam dengan Facebook di depan dia kot. Saya hapran sekejap, budak 12 tahun sudah kompeten mengendalikan laptop…tahu membuat sambungan broadband dan bermain dengan internet.

Teringat masa saya seusia Mirul…permainan saya adalah koleksi permainan percuma kalau beli Happy Meal McDonald atau KFC. Game computer…ada jugak  nama nya “Red Alert” tapi kalau main kena gilir gilir dengan Along dan Alang. Tapi bila dan berebut…saya cenderung untuk tak main (ni kalau mood baik la, kalau tak…huh jangan harap). Mana ada nak guna internet, main game, update facebook. Tapi saya dapat tahu Mirul masuk hospital melalui facebook Kak As. hehe. Paling best adalah main kejar-kejar dengan adik-adik kat halaman rumah atau meluang kan masa bersama dengan ayam serama dan arnab.

Kembali kepada topic asal…menziarah orang sakit.

Ada satu hadith yang saya teringat tentang hal seorang Muslim kepada Muslim yang lain…

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendoakannya apabila dia bersin” [Hadith Riwayat Ahmad, al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud].

Maka untuk memenuhi hak Mirul saya pun pegi la ke Hospital Likas selepas membeli sedikit buah tangan di Kingfisher dengan memandu kereta Hadi. (hehe tuan punya kereta pegi Labuan, saya belasah je la kereta tu).

Tips melawat orang sakit

Jangan lama-lama

Sebab risau pesakit akan rasa tak selesa dengan kehadiran kita kat sana. Tapi kalo dia yang mintak kita untuk tunggu lebih lama, tu tak jadi masalah…kau duduk la situ sampai habis masa melawat dan nurse kat situ mintak korang balik.

Berdoa supaya segera sembuh

Doa kan senjata orang mukmin…satu lagi yang saya dapat dari buku Tausiyah Untuk Aktivis Islam karangan Dr Najih Ibrahim dalam bab Berdoalah, kerana doa itu senjata sakti adalah pepatah Arab yang diterjemah “Sesiapa yang tidak mengetuk pintu, tidak akan dibukakan pintu untuknya”

Berilah kata-kata semangat dan gembirakan pesakit

Yang ni psikologi, supaya dia lebih tenang menghadapi dugaan. Mudah-mudahan pesakit yang kita ziarah tu akan redha menerima ketentuan Allah dan kemudian akan kuat semangat.
 

2 comments:

Anonymous Friday, 12 March, 2010  

dah melawat atuk??

Abu Dzar Al-Ghifari Tuesday, 16 March, 2010  

err..not yet!
skang atuk dah kuar wad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

bebas diulang cetak. Powered by Blogger.

About This Blog

blog ini adalah hasil cetusan pendapat dan titipan ikhlas seorang insan kerdil di celah umat

sebarang pertanyaan boleh di emailkan ke ismiabudzar[at]gmail[dot]com

Flag Counter

free counters

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP