QR Code blog ini

QR Code

Sinergi

Photobucket

Muhasabah : Kempen "Tak Nak Tidur Ba'da Subuh!"

>> Saturday, May 29, 2010

Alhamdulilah setelah seminggu saya buat kempen ini kepada diri saya nahtijahnya adalah B.E.R.J.A.Y.A. Seminggu berada di rumah, saya tak tidur lepas subuh hehe. Tahniah kepada saya.

Saya jadi teringat sepotong ayat al-Quran dalam surah al-Ankabut ayat ke-69;

Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keridaan) Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan Kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik.

Oleh kerana saya rasa aktiviti lepas subuh saya dapat mengelakan saya dari tertidur lepas subuh, dengan senang hati saya ingin berkongsi serba sedikit perkara-perkara yang boleh dilakukan bagi mengelakan dari tertidur selepas solat Subuh.

Perkara Yang Boleh Cuba:

  1. Sesi "Mari Mengaji" bersama Syeikh Said al-Ghamidi. Dahsyat tak??bertalaqi Quran dengan Said al-Ghamidi pepagi lagi! Tapi talaqi depan laptop je la. Pasang bacaan mp3 al-Ghamidi, mengaji bersama-sama.
  2. Kalau hari dah agak cerah, cari seluar sukan dan kasut sukan...keluar berjoging. Joging pagi-pagi seronok sikit berbanding joging waktu petang sebab tak panas, kereta tak berapa banyak dan udara nyaman.
  3. Tapi kalau malas nak joging, buat air panas dan baca berita.
  4. Lepas baca berita pusing-pusing keliling rumah tengok-tengok pokok bunga, rumput, daun kering atau apa-apa yang boleh dikerjakan. Paling mudah, sapu kawasan porch kereta dan susun selipar + kasut.
  5. Bagi yang pandai atau buat-buat pandai memasak, boleh la masak sarapan...tak dapat mee hoon goreng, nasi lemak pun jadi la. Resepi untuk sarapan banyak kat internet...tak caya?? Tanya je Encik Google.
  6. Kalau semua kat atas ni tak leh...gi la bersembang dengan abang atau kakak lepas habis baca ma'thurat sampai la hari cerah. Kalau anak tunggal, terpaksa la bercakap sorang diri!
  7. Bagi yang ada membela kura-kura macam saya anda mungkin boleh tukar air kura-kura tu lepas solat Subuh...bukan setakat anda yang tak tidur lepas solat subuh, dengan kura-kura sekali tak dapat tidur lepas Subuh.
  8. Bagi saya yang paling penting adalah...kemas tempat tidur secantik-cantiknya lepas bangun tidur. Anda akan rasa sayang nak landing balik atas tempat tidur tu!
  9. Selain tu, ada orang bagi tau cara lain untuk tak nak tidur lepas subuh adalah dengan melayan Facebook. Saya dah cuba...dan terbukti berkesan. (bukan sahaja tak mengantuk malah tak terasa nak cari sarapan pun).
  10. Idea lain yang saya dapat dari cadangan melayan Facebook adalah dengan mengupdate blog selepas solat Subuh. hmm...yang ni belum diuji secara klinikal!

Rasanya tu je buat kali ini buat pembaca blog MeNtaDaKkaKiKiDaL...bagaimana dengan anda??masih tidur lepas solat subuh?

2 comments:

Anonymous Monday, 31 May, 2010  

Bercerita pasal fesbuk ni, buat aku addict. Last2, aku deactivekn fesbuk. Consentrate dgn benda yg aku nk buat b4 sem break. Fokus on tutorial~fokus on tutorial..
P/S: perkongsian yg bermanfaat.Thankz

Abu Dzar Al-Ghifari Monday, 07 June, 2010  

facebook oh facebook...

"dari ciri kesempurnaan Islam bagi seseorang adalah dia meninggalkan apa yang tidak bermanfaat baginya".

tambah lagi satu tips tak nak tidur lepas subuh,
Qailullah a.k.a. tidur sekejap sebeluk zohor a.k.a. short nap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

bebas diulang cetak. Powered by Blogger.

About This Blog

blog ini adalah hasil cetusan pendapat dan titipan ikhlas seorang insan kerdil di celah umat

sebarang pertanyaan boleh di emailkan ke ismiabudzar[at]gmail[dot]com

Flag Counter

free counters

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP