QR Code blog ini

QR Code

Sinergi

Photobucket

Seni Mempertahankan Diri: Silat

>> Friday, July 23, 2010

Seorang pelajar wanita bertanya kepada Ustaz DasUstaz Das

Soalan:


Ustaz, baru-baru ni saya saya ada mendaftar untuk belajar seni mempertahankan diri...ilmu silat. Tapi syarat nak belajar mesti mandi dengan menggunakan kain putih selama 40 hari. Pada pendapat ustaz, wajarkah saya belajar silat dan ikut syarat yang dikenakan tersebut?Jawapan:

Tak perlu! Jangan khuatir, wanita sekarang sudah aman. Tak perlu belajar silat, wanita sekarang sudah aman. Saya katakan wanita sekarang sudah aman kerana sudah ada pihak polis yang menjaga anda. Tak perlu belajar silat. Lebih baik anda belajar komputer, belajar bahasa Perancis, belajar apa juga ilmu yang akademik. Biarkan polis yang menguruskan orang jahat.

Pada pendapat saya, senjata yang paling ampuh bagi seorang wanita adalah rasa malu. Cuba kamu bayangkan jika kamu melalui satu jalan yang di tepi jalan tersebut ada beberapa orang lelaki sedang melepak. Sedangkan pada ketika itu, kamu mengenakan pakaian dan tudung yang menutup aurat dengan sempurna. Saya rasa, tak mungkin lelaki itu akan mengganggu anda. Mungkin juga mereka yang beredar dari situ. Tapi jika sekiranya anda berpakaian dengan pakaian yang terdedah di sana sini. Pakaian yang seksi-meksi, saya yakin dan pasti mereka akan mengacau anda. Baik dengan kata-kata atau mungkin juga mereka berani datang mendekat.

Jadi saya menasihati kaum wanita agar berpakaian sesuai dengan tuntutan Islam.


*petikan sesi soal jawab Ustaz Das selepas ceramah di Masjid UMS 22 Julai 2010. Terdapat sedikit perubahan perkataan untuk menukarkan dialog kepada ayat penyata, namun masih tidak mengubah idea asal jawapan yang diberikan.

2 comments:

Anonymous Thursday, 31 March, 2011  

salam~ satu pertnyaan sy nk tnya.. apekah silat yg dimaksudkan yg mempunyai amalan mandi dgn kain putih selama 40 hr tu?

Anonymous Wednesday, 23 October, 2013  

assalamualaikum...betul ker nie.. wanita sudah aman..?? x perlu belajar silat..??? apa nie??
agak kurang tepat rasanya...
bukankah menjaga nyawa itu wajib...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

bebas diulang cetak. Powered by Blogger.

About This Blog

blog ini adalah hasil cetusan pendapat dan titipan ikhlas seorang insan kerdil di celah umat

sebarang pertanyaan boleh di emailkan ke ismiabudzar[at]gmail[dot]com

Flag Counter

free counters

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP