QR Code blog ini

QR Code

Sinergi

Photobucket

Kempen Meningkatkan Mutabaah

>> Thursday, November 25, 2010

Cuti sem bagi pelajar IPT kembali lagi, kalau sem lalu kempen cuti sem adalah tak nak tidur ba’da subuh. Kali ini Abu Dzar mengadakan kempen meningkatkan mutabaah ibadah semasa cuti. Secara logiknya kalau semasa berada di kampus anda boleh menjaga mutabaah dengan baik dengan sibuk menjalani kuliah, tutorial, ziarah, ta’lim dan halaqah, kenapa tidak waktu cuti ini kita cuba untuk melipatgandakan mutabaah ibadah masing-masing. Anda tidak perlu memikirkan kuliah atau berbaris menunggu bas dari awal pagi atau ziarah bilik anak halaqoh usai solat isyak. Jadi untuk menggandakan mutabaah bukanlah satu perkara yang sukar. Secara teorinya, segala kesibukan sebagai pelajar tidak lagi digalas buat sementara waktu. Maka Abu Dzar mencadangkan agar kita beramal soleh sebagai tanda kita adalah makhluk ciptaan Allah.


Dan tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku (51:56)

Sekarang mari kita lihat sedikit aktiviti waktu cuti yang boleh dilakukan oleh seorang daei.

Pagi


4.00- solat tahajud + mengaji Quran 2 muka surat
5.00- solat Subuh + baca ma’thurat + mengaji Quran 4 muka surat
9.00- duha + mengaji Quran 2 muka surat + baca buku
11.00- online, baca blog MeNtaDakaKiDaL
11.30- qailullah


Tengahari


12.00- solat Zohor + mengaji Quran 4 muka surat


Petang


4.30- solat Asar +baca ma’thurat + mengaji Quran 4 muka surat
6.00- Solat Maghrib + tazkirah bersama adik-adik


Malam


7.30- solat Isyak + mengaji Quran 4 muka surat
11.00- tidur dan bangun untuk tahajud pagi nanti pulak

Itu adalah cadangan secara kasar dari Abu Dzar untuk menambah banyakkan lagi kuantiti mutabaah ibadah. Adapun jika anda ingin menghafal hadith ataupun Quran, perkara tersebut bolehlah dibuat pada mana-mana masa kosong yang anda sendiri peruntukkan. Abu Dzar hanya menyentuh 6 ibadah yang biasa ditanya oleh murobbi atau murobbiah. Adapun bagi istigfar, ibadah tersebut hendaklah dilakukan pada setiap kali selesai solat dan pastikan ia dilakukan secara konsisten. Jika menurut cadangan jadual di atas, maka cukuplah bilangan mutabaah dalam satu hari.

Maka anda akan mencapai target 1 juzuk bacaan Quran, membaca ma’thurat pada waktu pagi dan juga petang, istigfar 70 atau 100 kali dalam sehari, juga solat subuh berjemaah, solat tahajud serta solat duha.

Langkah Bermula

Membaca blog ini adalah langkah pertama untuk meningkatkan mutabaah ibadah anda. Seterusnya anda perlu mempunyai perancangan yang rapi, jelas dan membumi untuk meningkatkan kuantiti mutabaah. Perancangan yang Abu Dzar maksudkan merangkumi perkara seperti masa dan strategi untuk melaksanakan satu-satu. Sebagai contoh, sekiranya anda ingin melakukan solat tahajud. Anda perlu mempunyai sebuah jam loceng atau paling tidak hand-phone yang ada aplikasi alarm clock. Kunci jam untuk bangun, siapkan sejadah, kopiah dan kain di hujung katil. Perkara terakhir dalam fasa strategi untuk bangun tahajud adalah tidur dengan niat ingin bangun tahajud.


Setelah perancangan untuk melaksanakan ibadah tersebut telah selesai diatur, anda akan tiba kepada fasa melakukan ibadah. Dalam fasa ini, anda perlu malakukan ibadah tersebut seperti yang dirancang dan suka untu Abu Dzar ingatkan agar mengerjakan ibadah tersebut dengan ikhlas untuk mencari redha Allah. Sekiranya anda merancang untuk melakukan solat duha pada jam 9.30am, pastikan pada waktu tersebut anda tidak teronline hingga jam 10 am pula. Pastikan anda berdisiplin dengan perancangan yang telah dibuat.
Seterusnya anda perlu membuat refleksi untuk setiap ibadah yang telah dilakukan. Sebagai contoh, sebelum anda tidur, muhasabah sekejap sejauh mana kejayaan anda meningkatkan mutabaah. Kalau tak pandai nak muahsabah sendiri-sendiri, rajin-rajinlah contact murobbi atau mana-mana ikhwah yang anda rapat.

Borang Mutabaah Cuti Sem

Untuk memudahkan anda membuat sesi refleksi, download borang mutabaah cuti sem ini dan isi setiap kali sebelum anda tidur. Cara mengisi senang sahaja, bagi yang memang ikut halaqoh tak perlu la Abu Dzar ajar lagi. Tapi bagi yang tak biasa lagi dengan borang mutabaah seperti ini, meh sini Abu Dzar terangkan. Senang sahaja, isikan nombor “1” bagi setiap ibadah yang anda berjaya lakukan. Tapi kalau terlepas, letak nombor “0”. Setelah tamat 7 hari, anda akan lihat jumlah ibadah yang telah berjaya dilakukan berdasarkan kod warna merah, biru dan hijau

Kod Warna

Merah – Masih perlu usaha yang lebih kuat untuk meningkatkan ibadah
Biru – Berjaya mencapai target yang telah ditetapkan
Hijau – Alhamdulilah, mudah-mudahan istiqamah

Borang mutabaah tersebut boleh diisi mengikut tarikh yang telah disediakan. Bermula pada 29 November 2010 hingga 2 Januari 2011. Tarikh cuti adalah mengikut takwim akademik UMS. Bagi yang sudah bermula cuti lebuh awal, bolehlah mengubah borang tersebut mengikut cita rasa sendiri. Hak cipta tidak terpelihara. Malah boleh disebarkan kepada sesiapa juga makhluk yang ingin meningkatkan mutabaah ibadah mereka.

Mutabaah Cuti Sem

Read more...

Istimewa Buat Pelajar Cikgu Hafizul

>> Sunday, November 14, 2010

Selamat menduduki SPM.

belajar bagus-bagus, buat banyak latihan, baca buku, kurangkan main, kurangkan tidur, kurangkan ber"sms" yang inda ketentuan.

Mungkin cikgu inda dapat datang pi sekolah masa kamu SPM nanti.

baca surat untuk kamu di thumblr cikgu ni. Tapi maaf surat tu la dalam bahasa Inggeris, cari kamus ya!

Read more...

mari wish good luck

>> Thursday, November 04, 2010

Tahadu, Tahabu

Rasulullah saw menganjurkan agar memberi hadiah untuk menimbulkan rasa cinta. Maka saya rasa dekat-dekat dengan minggu exam ni, sangat baik untuk kita saling memberi hadiah. Bukan sahaja dapat memupuk rasa cinta, bahkan dapat melegakan sedikit tekanan menghadapi peperiksaan.

Maka saya ada membuat sedikit kad ucapan selamat untuk keguaan ikhwah dan akhwat. Print dan berikanlah kepada ikhwah sehalaqoh, ikhwah yang dalam ipt sama atau boleh juga untuk mutarobbi yang ikut halaqoh dengan anta

ini kad untuk ikhwah

goodluck_ikhwah

yang ini pula untuk akhwat

Asif jiddan, tak dapat embed kad untuk akhwat kat sini, tetiba scribd.com buat hal...jadi guna 4shared je la

Perkara yang perlu anda lalukan adalah;
  1. muat turun kad tersebut
  2. cetak kad tersebut
  3. lipat kertas sebanyak 2 lipatan supaya nampak macam kad
  4. tulis nama penerima + nama anda diruang yang disediakan
  5. letak dalam sampul (kalau berminat)
  6. berikan kepada ikhwah/akhwat yang terpilih tersebut
Kalau nak lebih menarik, bagi la kad ni dengan sebiji buah epal atau sebatang pen sebagai hadiah!
itu sahaja untuk kali ini!

Selamat menjawab exam semua pembaca blog MeNtaDaKakiDaL 

bagi yang nak soft-copy kad dalam format .pub (publisher), boleh hantar request ke ismiabudzar[at]gmail[dot]com

Read more...

Pelajar Ex-MRSM Mersing :Status terkini anda diperlukan segera !!

>> Monday, November 01, 2010

post ini adalah ihsan blog MRSM Mersing
PERKARA : 
'TRACER STUDY' BEKAS PELAJAR MRSM
ARAHAN : 
BAHAGIAN PELAJARAN MENENGAH MARA
TUJUAN : 
SISTEM PENGESANAN PELAJAR UNTUK KEMUDAHAN PENYALURAN PELBAGAI MAKLUMAT PADA MASA DEPAN

Semua bekas pelajar MRSM Mersing diminta menghantar maklumat terkini anda iaitu :

1. Nama 
2. Tahun tamat di MRSM
3. Bidang pengajian /Institusi
4. Jawatan sekarang
5. Nama majikan /syarikat
6. Alamat email

Diharapkan saudara-saudari dapat menghantar maklumat-maklumat di atas secara email kepada Cikgu Liza (Kaunselor MRSM Mersing ) iaitu :

su_setapa @yahoo.com
Surat arahan dari BPL(M)
 Tujuan pengumpulan maklumat
 Contoh maklumat yang diperlukan



2 comments:

Abu Dzar Al-Ghifari said...
salam...tanya sikit, kalau belum habis study lagi tak payah la nak menyibuk hantar maklumat kan? saya belum habis belaja lagi!
Penunggu Hujung Dunia (PhD) said...
Salam.. Terima kasih bertanya. Pengumpulan maklumat ini untuk semua ex-student sama ada belajar, bekerja, tak belajar atau yang telah berkahwin. harap saudara boleh forwardkan kepada rakan2 di mana jua mereka berada

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

bebas diulang cetak. Powered by Blogger.

About This Blog

blog ini adalah hasil cetusan pendapat dan titipan ikhlas seorang insan kerdil di celah umat

sebarang pertanyaan boleh di emailkan ke ismiabudzar[at]gmail[dot]com

Flag Counter

free counters

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP