QR Code blog ini

QR Code

Sinergi

Photobucket

Halaqoh

>> Wednesday, December 01, 2010

Saya masih ingat lagi suatu malam ketika saya belajar di Kolej Matrikulasi Perak, ada orang datang ke bilik kawan saya, kebetulan saya ada dalam bilik tersebut.

“Assalamualaikum, dalam bilik ni ada orang nama Hanif tak?” dia menyoal
“Ada kejap eh”, Juan berpaling seraya berkata “Nep, tu ada orang cari”. Kami menyambung kerja sambiil membiarkan Hanif dengan “kawan” barunya tersebut.

Entah berapa lama mereka bersembang dan kawannya minta diri nak balik. Dia bersalam dengan kami dan keluar dari bilik. “Abang tu dari UTP, tapi macam mana dia tahu bilik ni ek?” Hanif mula bercerita setelah kelibat “kawannya” tadi tidak lagi kelihatan.

Mula diajak ke halaqoh

Seminggu kemudian, abang dari UTP tersebut datang lagi. Kali ini dia tidak sendirian,dia bersama dengan seorang lagi, juga pelajar UTP. Lebih mengujakan, kami juga turut diajak bersembang bersama. Baru la saya tahu nama abang tersebut adalah Fairul. Kawannya bernama Omar. Kami pun bersembang dan kemudian sesi sembang-menyembang entah macam mana bertukar jadi sesi tazkirah. (Saya kurang ingat apa yang jadi turning-point kepada sesi tazkirah, maklum la ni cerita tahun 2005). Pada ketika itu saya merasakan bahawa Abang Fairul ni mungkin hafiz quran kot sebab dalam tazkirah tu dia banyak bagi ayat quran dan meminta kami baca terjemahannya.

Jom Halaqoh!

Istiqamah

Saya kurang ingat berapa kali Abang Fairul ni datang ke bilik Hanif sehinggalah pada suatu malam, dia cakap, “insyaAllah, lepas ni kita akan buat pertemuan macam ni secara rutin, kita akan mengaji, dengar tazkirah, dengar hadith bla bla bla..." (semua agenda halaqah mamat ni sebut). “Jadi ana minta komitmen semua untuk datang setiap minggu”. “Pertemuan ini ikhwah biasa panggil halaqoh atau kalau antum biasa dengar di sekolah dulu orang panggil usrah”.

Err..kat sekolah dulu saya tak pernah pun tau apa kejadahnya usrah tu, ni tiba-tiba kata biasa dengar. Tak pe, yang penting saya boleh belajar mengaji quran. Maklum la sejak masuk asrama semasa tingkatan satu, saya tak pernah belajar mengaji quran dah. Baca sendiri-sendiri tu adala tapi sekadar mengisi masa, atau bila rasa dah tak de kerja sangat nak buat. Tawaran abang ni nak mengajar quran merupakan satu peluang yang tak boleh dilepaskan. Walaupun pada peringkat awal saya konsisten datang halaqoh sebab muka Abang Fairul tu macam garang je (walaupun dia suka buat lawak). Saya tak nak kena marah sebab tak datang, takut tu. Itu adalah faktor saya konsisten datang halaqah pada peringkat awal.

Halaqoh

Pengalaman pertama berhalaqoh sangat tidak boleh saya lupakan. Pada malam tu saya ditugaskan sebagai sebagai MC halaqoh. Murobbi menerangkan serba ringkas perjalanan halaqoh kepada semua dan saya pun memulakan tugas sebagai MC halaqoh (yang ceroi) pada malam itu. Bermula dengan tilawah quran. Uiks...kantol. Saya tak dapat mengaji macam kawan-kawan yang lain. Prestasi sangat teruk pada malam tersebut. Malu tahap gaban! Tapi murobbi saya buat muka selambe je. Sebab tu saya suka mengaji dalam halaqoh Fairul. Fairul betulkan mana-mana yang saya salah baca. Kawan-kawan lain tak de masalah untuk membaca quran. Saya cemburu! Tapi memandangkan cara Fairul ajar mengaji tu best (walaupun muka garang), saya bersemangat untuk terus belajar mengaji quran.

Mungkin bagi yang sudah biasa berhalaqoh atau berusrah sewaktu dari sekolah (guna balik ayat Fairul), tugasan setiap minggu untuk mencari hadith, sirah atau berita tentang dunia Islam bukanlah sesuatu yang asing (kot). Malah mungkin ada yang beranggapan tugasan yang diminta murobbi adalah sesuatu yang membosankan. Tapi bagi saya yang baru belajar sebut perkataan “halaqoh” sepanjang hidup, tugasan setiap minggu sangatlah menarik dan saya tak sabar-sabar untuk menunggu halaqoh yang berikutnya. Perkara yang paling saya suka dalam halaqoh adalah sesi musykilah. Atau bahasa mudah adalah soal-jawab.

Maklum lah, selaku pelajar yang lambat tersedar akan kepentingan pendidikan Islam, tentu saja banyak persoalan dan tanda tanya yang muncul dalam hidup. Tatkala orang lain sibuk ke sekolah agama usai waktu persekolahan. Saya hanya melepak di rumah. Bila dah besar, baru la terkontang-kanting mencari dalil dan buku untuk menambah ilmu. Maka sesi musykilah dalam halaqoh sangat ditunggu-tunggu. Tapi kalau nak tau, saya jarang mengajukan soalan atau musykilah kepada murobbi. Tapi saya mendengar soalan dan jawapan yang dibincangkan. Hehe nak tanya segan!

Ukhwah

Setelah saya mengikuti halaqoh, saya mula ada ramai kawan. Kalau sebelum ni kawan saya hanyalah pelajar LP3 TP22, kawan sekolah lama, room-mate dan Najib (orang yang bertanggungjawab memperkenalkan saya dengan Juan yang merupakan room-mate Hanif --> targeted person untuk dihalaqohkan oleh ikhwah UTP).
Tapi kawan baru saya ni semua pandai cakap arab. Selalu sangat guna ana-anta bila bercakap. Sama macam abang Fairul yang datang menghalaqohkan kami tiap-tiap minggu dari UTP tu. Lebih menghairankan saya pada ketika tu kawan-kawan saya guna label ikhwah. Kalau berkenalan dengan ikhwah mesti bersalam sentuh pipi sebijik macam orang Arab. Mula-mula segan tapi bila dah lama, belasah je sebab macam best pulak salam macam tu.

Saya mula kenal student sains hayat yang kononnya sangat fragile study maut untuk amik course medicine, student ex-sekolah teknik yang susah ditentukan sikap dan perangai sebenar, student ex-sekolah agama yang berilmu tinggi tapi masih sudi berkawan dengan orang macam saya yang tah pape ni dan tak lupa juga abang-abang UTP yang register sebagai student engineering tapi tak segan untuk makan setalam dan tidur sebantal dengan kami.

Satu perkara yang membuatkan saya sangat bersyukur kepada Allah adalah saya diberi kesempatan untuk berkenalan dengan seorang ikhwah dari UTP. Pertemuan pertama semasa saya menghadiri rehlah a.k.a berkelah yang dianjurkan oleh ikhwah UTP (ini adalah program pertama saya datang). Saya masih ingat semasa main bola tangan, ikhwah tersebut jadi referee, saya penjaga gol. Oleh sebab asyik bolos je, incek referee datang bagi nasihat, “lain kali pegang je bola tu, jangan undur ke belakang k!”. Saya menganggukkan kepala tanda faham.

Akh Amzar

Pertemuan kedua semasa daurah yang juga anjuran ikhwah UTP. Ikhwah tersebut mengisi satu slot pada waktu malam selepas solat isyak. Tapi saya tak ingat tajuk apa pengisian malam tu. Tapi yang bestnya adalah selepas tamat pengisian ada sesi ta’ruf. Kami dipecahkan kepada kumpulan kecil untuk ta’ruf. Entah macam mana tetiba pulak ikhwah yang mengisi tadi masuk menyibuk dalam kumpulan saya. Masa tu la baru saya kenal betul nama ikhwah tersebut. Amzar Hafifi Abd Gofur, civil engineering.

Untuk pengetahuan, saya sangat seronok berukhwah dengan ikhwah-ikhwah. Sebab tu saya masih datang halaqoh sampai sekarang. Dan saya sangat berharap agar dapat terus tsabat dan istiqamah berhalaqoh.

Doakan saya ye!

9 comments:

putra_langkasuka Wednesday, 01 December, 2010  

wah..istimewa sungguh saudara amzar kepada encik ya.

ukhwah dgn ikhwah lain bgmana. ni jeles ni

Abu Dzar Al-Ghifari Wednesday, 01 December, 2010  

ukhwah dengan ikhwah lain seperti yang saya tulis di akhir-akhir post, sungguh seronok dan sangat membantu membina iman.

Tak de apa yang perlu dijeleskan, saya tahu semua orang sayang incek Amzar. Saya hanya satu entiti yang wujud di celahan cahaya sambil merindui setiap kelibat ikhwah yang melintasi pandangan mata. huhu!

BTW, boleh tau siapa putera_langkasuka ni sebenarnya??

Ibnu_ghazali Wednesday, 01 December, 2010  

salam.. akh,

ana terharu bile baca post ni.. sob3~

lagi-lagi bila mention ikhwah UTP.haha,
teringat pada generasi awwalun.

jom sama-sama menggapai bintang di surga~

Ghaddafi el-Ghifary Wednesday, 01 December, 2010  

salam..

ana pon sme jgk kisahnya..sgt menarik, dan sgt kagum dengan cara mereka approach kite kan..sungguh manis kenangan di KMPk dulu.daurah, rehlah n mukhayyam.

awalnya ana dulu masih bingung2 jgk.tp skrg semoga Allah tsabatkan hati kita pada jalan yang mulia ini.

ana sangat rindukan pertemuan dengan semua ikhwah ex-kmpk batch kite dulu..semoga Allah dapat menyatukan kembali kita nnti.kalau x skrg, insyaAllah di 'sana' nanti..

Abu Dzar Al-Ghifari Thursday, 02 December, 2010  

ibnu_ghazali: ikhwah UTP memang dahsyat dari dulu lagi...mari menggapai bintang di syurga!

Ghadafi: sekali lagi ikhwah UTP memang luar biasa! ana respect betul. Kenangan di KMPk memang tak mungkin dapat dilupakan. haha ingat lagi ada orang kata ikhwah ni dah macam adik-beradik.

Rindu anta jugak akh! kalau balik nanti inform ye

Anonymous Sunday, 02 January, 2011  

love to read this!

moga tsabat !

Abu Dzar Al-Ghifari Wednesday, 05 January, 2011  

syukran...ila anta aidhon, moga tsabat (walaupun tak tau siapa yang mengomen!)

adeq Tuesday, 08 February, 2011  

mashaAllah sungguh indah coretan tarbiah.semoga kenangan2 lalu menjadi pemangkin untuk lebih berbuat di kemudian hari.

moga tsabat mencari redha ilahi.

Abu Dzar Al-Ghifari Wednesday, 09 February, 2011  

memories are treasure, none can steal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

bebas diulang cetak. Powered by Blogger.

About This Blog

blog ini adalah hasil cetusan pendapat dan titipan ikhlas seorang insan kerdil di celah umat

sebarang pertanyaan boleh di emailkan ke ismiabudzar[at]gmail[dot]com

Flag Counter

free counters

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP