QR Code blog ini

QR Code

Sinergi

Photobucket

Tips Menjadikan Wall Facebook Anda Bermanfaat

>> Tuesday, April 19, 2011

Facebook dan internet memang sudah sinonim. Cuma kali ini Abu Dzar nak bagi tips kepada pembaca blog MeNtaDakaKiDaL agar wall FB anda mempunyai manfaat.
Mungkin anda sudah biasa baca wall kawan-kawan yang post cerita hidup mereka;

•    Bagi tau lambat bangun
•    Bagi tau kena marah dengan lecturer
•    bagi tau handphone hilang
•    bagi tau kena demam + selesema
•    bagi tau hari ni lunch makan apa

Sebelum Abu Dzar teruskan kepada tips-tips yang akan menjadikan wall facebook anda bermanfaat, Abu Dzar suka untuk mengajar anda semua berfikir sedikit. Apalah yang dapat kita manfaatkan jika membaca wall kawan yang bercerita tentang kain baju yang kering sebab hari ni cuaca lembab? Jadi mari kita semua mengubah trend post di wall masing-masing. Pastikan ada manfaat buat tatapan orang lain.

Wall FB bukan on-line dairy

Perkara paling penting untuk diketengahkan kepada pembaca semua adalah peringatan agar tidak menjadikan wall FB anda sebagai sebuah dairy. Semua yang jadi dalam hidup nak ditulis kat wall FB. Geram dengan course-mate tulis kat FB, sedih kucing jiran mati pun tulis kat FB, dapat gaji pun nak tulis kat FB. Maka Abu Dzar suka untuk mengingatkan bahawa untuk menjadikan wall FB anda bermanfaat, jauhkan dari tabiat menulis dairy di wall FB. Macam malu je bagi satu dunia baca kisah hidup anda tu!

Tapi kalau post bagi tau gaji dah dapat lepas tu nak belanja Abu Dzar makan malam sangat-sangat la digalakkan LOL. Maklum la student, makan agak kurang teratur! Tak de yang menjaga makan pakai Abu Dzar lagi buat masa ni.

Banyakkan bagi nasihat atau kata-kata motivasi

Mungkin anda mempunyai banyak koleksi kata-kata yang mampu mambakar semangat. Jangan biarkan itu semua menjadi koleksi purba zaman berzaman, rajin-rajinkan diri untuk menaip kata-kata motivasi atau nasihat setiap hari. Mungkin orang akan bosan dengan post yang lebih kurang sama setiap hari tapi siapa tahu post anda itu dapat meniup semangat rakan anda yang lain yang sudah putus harapan, yang tengah stress belajar atau yang sedang dalam tekanan yang sangat tinggi (tapi ini tak ada kena mengena dengan mana-mana konsep fizik seperti prinsip Bernoulli atau prinsip Pascal).

Kalau anda rasa satu setiap pagi itu terlalu banyak atau terlalu kerap, mungkin anda boleh bagi nasihat setiap Jumaat. Ala-ala tazkirah Jumaat pun kira ok la. Kenapa Jumaat? Hmm...kalau nak tau orang Melayu biasanya agak lembut hati pada hari Jumaat. Perkara ini bukan hasil bacaan dari mana-mana jurnal atau kajian ilmiah oleh mana-mana universiti. Hanya pengalaman penulis blog MeNtaDakaKiDaL.

Contoh wall FB yang banyak nasihat adalah wall Heliza Helmi, tak caya pegi la tengok! Nak yang lebih dahsyat banyak memberi manfaat, inspirasi dan motivasi adalah wall kawan Abu Dzar yang bernama Zikri. Seorang businessman, jual buku dan juga seorang imam.

Kurangkan attachment yang inda ketantuan

Biasanya kalau anda ada account di youtube, dan dilinkkan dengan facebook, segala jenis  subscription dan notification akan keluar di wall FB anda. Benda ni Abu Dzar rasa sangat la merosakkan pemandangan wall. Lebih lebih lagi kalau anda jenis orang yang bila tengok video kat youtube suka tekan button "like"! Penuh wall dengan notification “like” anda tu di wall FB.

Perkara ini bukan takat youtube je, banyak lagi yang lain. Abu Dzar bagi sikit contoh yang Abu Dzar tahu;

•    scribd
•    slideshare
•    networkblog

dan notification yang jauh lebih tak bermanfaat adalah notification game kat FB yang bagi tau anda menang dan naik ke stage lebih tinggi atau berjaya kumpul jumlah point yang sangat tinggi.

Kalau betul la anda suka video kat youtube tu, meh sini Abu Dzar ajar cara nak share yang lebih baik.

1.    Copy url video
2.    Buka wall FB anda
3.    Click share “link”
4.    Paste url tadi dalam bahagian kotak yang disediakan
5.    Click butang “Attach”
6.    Selesai

Rasanya itu la dulu untuk kali ni. Bagi yang akan menempuh final exam, Abu Dzar ucapkan selamat menjawab soalan =)

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

bebas diulang cetak. Powered by Blogger.

About This Blog

blog ini adalah hasil cetusan pendapat dan titipan ikhlas seorang insan kerdil di celah umat

sebarang pertanyaan boleh di emailkan ke ismiabudzar[at]gmail[dot]com

Flag Counter

free counters

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP