QR Code blog ini

QR Code

Sinergi

Photobucket

existentialism

>> Monday, July 25, 2011

Abu Dzar ada artikel baru tapi tak post kat sini, Abu Dzar post kat Abu Dzar punya tumblr sebab tumblr tu dikhaskan untuk artikel bahasa Inggeris. Kepada yang berminat nak membaca, boleh la menjengukkan diri anda ke tumblr Abu Dzar. Ini url nya : http://iltizamsyabab.tumblr.com/post/8025142889/existentialism

Tajuk artikel adalah existentialism


Mesti ada yang tertanya-tanya, apa benda pulak la existentialism ni?

Perkataan ni Abu Dzar dapat setelah selesai menulis artikel dan berfikir-fikir tajuk yang sesuai. (Memang dah jadi kebiasaan Abu Dzar untuk tulis dulu artikel bagi abis, baru cari tajuk yang paling tepat) Maka setelah Abu Dzar membelek-belek kamus, terjumpa la perkataan ni.

Setelah dibahasamelayukan, existentialism berubah menjadi eksistensialisme. Terjemahan mudah adalah;

(éksisténsialisme) fahaman (falsafah) moden yg menekankan pentingnya pengalaman manusia, dan bahawa setiap manusia (pd akhirnya) bertanggungjawab atas segala tindak-tanduknya: drama tragedi menggarap persoalan yg serius spt soal-soal prinsip hidup.

terima kasih kepada Pusat Rujukan Persuratan Melayu @ DBP kerana memudahkan Abu Dzar memahami maksud eksistensialisme.

Selamat membaca!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

bebas diulang cetak. Powered by Blogger.

About This Blog

blog ini adalah hasil cetusan pendapat dan titipan ikhlas seorang insan kerdil di celah umat

sebarang pertanyaan boleh di emailkan ke ismiabudzar[at]gmail[dot]com

Flag Counter

free counters

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP