QR Code blog ini

QR Code

Sinergi

Photobucket

Fenomena Jam Pasir...berulang lagi!

>> Thursday, October 20, 2011

Apabila tiba musim IPT buat konvokesyen. Abu Dzar teringat kat post yang bertajuk “Akademik, Pelajar dan Jam Pasir”. Tapi lebih menarik lagi adalah kali ini fenomena jam pasir tu bakal dilalui oleh Abu Dzar sendiri. Abu Dzar tak pasti, adakah Abu Dzar mangsa keadaan atau sekadar menuruti tuntutan semasa. Setelah beberapa lama berfikir, Abu Dzar rasa fenomena ini adalah wajar-wajar saja! (err…walaupun sikap idealis dalam diri menafikan apa yang berlaku ahaks!)

Tapi pasti ada syarat yang perlu dipenuhi untuk menjadikan fenomena jam pasir ini pada tahap wajar-wajar saja.

Ingat tak 10 muasofat tarbiyah yang digariskan oleh Hassan al-Banna?

Abu Dzar rasa itu adalah syarat yang perlu sentiasa dipatuhi oleh setiap graduan. Memandangkan biasanya para graduan akan mempunyai masa tarbiyah yang mencecah 3 atau 4 tahun di IPT, maka Abu Dzar beranggapan bahawa elemen-elemen muasofat tarbiyah tersebut perlu disentuh dan diterangkan. Barulah tak rugi. Degree dapat, ilmu tentang Islam pun mantap.

Sebelum kita bercerita lebih lanjut tentang ini, mari kita review sikit apa 10 Muasofat Tarbiyah tersebut;

  1. Salimul Akidah – Akidah yang sejahtera
  2. Sahihul Ibadah – Ibadah yang betul
  3. Matinul Khuluq – Akhlak yang mantap
  4. Mutsaqqafal Fikri – Luas pengetahuan
  5. Qawiyul Jismi – Kuat tubuh badan
  6. Qadirun ala Kasbi – Mampu berdikari
  7. Mujahidun Linafsihi – Mampu mengawal nafsu
  8. Harithun ala Waqtihi – Menjaga masa
  9. Munazamun fi Syu’unihi – Tersusun urusannya
  10. Nafiun Lighairihi – Bermanfaat untuk orang lain

Antara lain Abu Dzar pilih Muasofat Tarbiyah adalah kerana ada beberapa perkara yang telah digariskan tersebut sangat tepat kepada sasaran yag kita bincangkan ini. Graduan.

- Luas Pengetahuan –
- Mampu Berdikari –
- Menjaga Masa –
- Tersusun Urusannya –
- Bermanfaat Untuk Orang Lain -

Ini adalah perkara yang boleh diukur secara explicit oleh masyarakat. Masyarakat?? Ya, bagi para graduan, kita bakal berdepan dengan masyarakat. Bukan lagi pelajar IPT yang lingkungan umurnya 20 – 25 tahun. Inilah yang menyebabkan 5 perkara ini di atas sangat penting untuk dikuasai.

Menggarisbawahkan 5 perkara tersebut tidak bermakna Abu Dzar menafikan kepentingan dan keperluan akidah, ibadah atau apa juga yang tidak tersenarai. Cuma merasakan bahawa perkara tersebut telah banyak disentuh dalam halaqoh semasa berada di IPT. Maka inilah masanya untuk memaparkan keberhasilan tarbiyah tersebut dengan amal.


InsyaAllah Abu Dzar akan berkonvo pada hujung bulan November. Lantaran itu, Abu Dzar ada menyediakan satu greeting card yang dicadang untuk diberikan kepada ikhwah dan juga beberapa orang course-mate. Dan kalau ada yang berminat, boleh la download kat link 4shared ni. Tak cantik pun cuma pakai Microsoft Publisher je. Kalau nak cantik, print la atas kertas yang berwarna.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

bebas diulang cetak. Powered by Blogger.

About This Blog

blog ini adalah hasil cetusan pendapat dan titipan ikhlas seorang insan kerdil di celah umat

sebarang pertanyaan boleh di emailkan ke ismiabudzar[at]gmail[dot]com

Flag Counter

free counters

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP