QR Code blog ini

QR Code

Sinergi

Photobucket

Tips menjaga iman ketika cuti sekolah

>> Wednesday, November 14, 2012



dah dekat cuti sekolah ni...mesti ramai students sekolah menengah, sekolah rendah, pra-sekolah dan apa juga jenis sekolah seronok. Cuti sekolah kot! Dulu masa Abu Dzar masih muda remaja pun seronok je bila dah hujung tahun macam ni. Mana taknya, kalau dah namanya cuti mesti la kita dapat peluang menjauhkan diri dari perkara-perkara yang namanya homework, kena marah dengan cikgu, gaduh dengan kawan...dan yang paling best bagi yang tinggal di asrama adalah dapat balik rumah!!!

Jadi dalam keseronokan mood nak bercuti ni, Abu Dzar suka la nak berkongsi sikit tips untuk menjaga iman ketika cuti sekolah. Jom kita sama-sama baca dan manfaatkaan.

1. Jaga solat 5 waktu

paling penting sebagai orang Islam, jangan sesekali tinggal solat. Mana la tahu, kalau kat sekolah ada warden & BADAR yang gegar asrama suruh gi solat kat surau sekolah. Lepas balik rumah nanti mesti la warden dah tak gegar rumah kita. Tapi tu tak bermakna kita terlepas dari kewajipan untuk solah 5 waktu. Lagi pun Allah dah pesan solat ni sebenarnya dapat mengelakkan kita buat perkara yang nang-hado. Kalau tak caye buka surah al ankabut ayat 45.


2. Kurangkan berhebinasi

Bayi memang memerlukan 18jam tidur untuk membesar dengan baik. Tapi kalau umur dah 15 tahun pun tidur 18jam jugak tu memang nak kena pelangkung. Masa cuti memang boleh berehat lebih. Tapi bukan tidur sepanjang hari. Banyak lagi perkara yang bermanfaat boleh dibuat untuk mengisi masa lapang. Paling penting...jangan tidur lepas subuh! Awal pagi bagus kalau kita dapat mengaji quran, baca ma'tsurat + menghafal hadith@ayat quran. Kalau mengantuk sangat-sangat, gi la riadah.

3. Letakkan had masa untuk internet

generasi Y ni memang tak dapat dipisahkan dari access internet. Jadi perkara yang boleh dilakukan adalah meletakkan takat maksimum penggunaan internet dalam sehari. Abu Dzar cadangkan buka internet 1jam waktu pagi, 1jam ptg dan akhir sekali beberapa minit sebelum tidur. Satu perkara yang elok untuk diamalkan sebelum kita berinternet-ria adalah senaraikan website yang kita nak tengok. Baru la tak merewang-rewang ke tempat lain. Kalau dah selesai, tinggalkan PC @ laptop@ tablet anda. Pegi buat benda lain pulak. Jangan sampai nanti update kat wall FB, 'bosannya cuti sekolah ni, tak tau apa nak buat!'

4. Hang-out dgn ikhwah

Kalau tetiba terasa nak melepak, ajak la ikhwah (kalau pompuan tolong ajak akhwat). Abu Dzar yakin mesti ikhwah melepak dengan ikhwah lain kat tempat yang bermanfaat. Gi lepak kat kedai buku ke, lepak kat library ke kalau tak pun gi lepak kat rumah ikhwah...niat nak ziarah, dapat jugak pahala ziarah orang. Tapi kalau minat aktiviti outdoor, Abu Dzar cadangkan supaya gi Kem Remaja Sinergi. Mesti menarik!

Nak tau maklumat lanjut, boleh klik blog kem remaja sinergi ini. Kalau tak pun tanya je kat Abu Dzar pun boleh. I'll try my best to help =)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

bebas diulang cetak. Powered by Blogger.

About This Blog

blog ini adalah hasil cetusan pendapat dan titipan ikhlas seorang insan kerdil di celah umat

sebarang pertanyaan boleh di emailkan ke ismiabudzar[at]gmail[dot]com

Flag Counter

free counters

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP